2009. november 7., szombat

Édeskömény, más néven ánizskapor vagy fennel

Augusztus közepén, a mindent felperzselő forróság időszakában az édesköményágyás üdén, zölden virít. Közeledve a kusza szálak szövedékéből álló növényhez édeskés, jellegzetes illata felfrissíti tikkadt tüdőnket, elmorzsolva egy-egy szálacskát, megízlelve zamatát a melegtől elvesztett étvágyunk visszatér.

Az édeskömény a Mediterráneumban vadon nő, az ókori birodalmak lakói értékelték gyógyító hatását. Használták a görögök, rómaiak és a kínaiak is. A gumós édeskömény segíti az emésztést, ezért Petronius idején, a nagy római lakomák előtt rendre egy kis édeskömény-őrleménnyel teli szelencét adtak körbe, melyből már egy szippantás is elégnek bizonyult, hogy végigehessék a különböző fogások garmadáját. De mint üde fogás is szerepelhetett az asztalokon sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezve.

Az angolszász mágikus orvoslás a XI. századból fennmaradt kéziratokban kilenc szent gyógynövényt említ, köztük szerepel az édeskömény is.

A középkori orvostudomány szembetegségek kezelésére javallta az édeskömény forrázatát. Különösen sok édeskömény termett Madeira szigetén, amikor azt a portugálok az 1420-as években birtokba vették. Tengerész Henrik expedíciójának vezetője, Joao Gonçalves Zarco sokat szenvedett krónikus szembajától. A sziget száraz, sókban gazdag talaján nagy mezőkben tenyészett az édeskömény. E gyógynövény segítségével Zarco kigyógyult bajából és hálából az édesköményről nevezte el az öblöt, ahol a sziget későbbi fővárosát Funchalt megalapították. A növény latin nevéből (Foeniculum vulgare) származik portugál elnevezése: funcho.

Termesztése

Az édeskömény két másik növényre is emlékeztet bennünket. Levelei a kaporhoz hasonlóak, míg íze különleges, pikáns, kissé savanykás, az ánizsra emlékeztető. Szárai ropogósak, levelei csillogó zöldek. Három fajtáját használhatjuk gyógynövényként: a fűszerköményt, a kerti édesköményt és a főzelék vagy más néven gumós édesköményt (ennek levelei hagymaszerűen tömör gumót képeznek).

Melegkedvelő növény, de eltűri a hűvösebb éghajlatot is, éppen ezért magjai akát 6-7 °C-on kezdhetnek csírázni, bár a legkedvezőbb a 18-20 °C számára. A szép virágzathoz és a magérleléshez már szükséges a 25 °C körüli hőmérséklet. A tél közeledtével sem kell aggódni, mert a -8-10 °C-os hideget az édeskömény tövei hó nélkül is átvészelik, s ha még ennél is hidegebb idő köszönt rá, a hótakaró védelme alatt áttelel.

Az édeskömény számára nélkülözhetetlen a sok napsütés, mert erősen fényigényes. Gyenge fényben, árnyékban virágzata alig fejlődik és az is megeshet, hogy a virágok a magok megérlelése nélkül hervadnak el.

Vízigénye harmonikusan együttváltozik a tájainkra jellemző időjárással, a kora tavaszi vagy késő őszi esősebb, nedvesebb idő segíti a csírázást és a növekedést, míg a nyári száraz forróság alatt beérnek sárgás virágában a magok. Minthogy évelő növény, ezért a második évben már oly mélyre ereszti gyökereit, hogy a víz hiánya sem okoz számára problémát.

A legeredményesebben középkötött talajon termeszthető, de szinte bármilyenen megél, kivéve a szélsőséges pangó vizű, nyirkos, hideg talajokat, ott kipusztul.

Magjait közvetlenül szabadföldbe vethetjük kora tavasszal vagy késő ősszel, 2-3 cm mélyre és 40-50 cm sortávolságra, 2-3 cm tőtávolságra. Ősszel érdemesebb sűrűbben vetni, hogy az esetleges gyengébb kelés tavasszal ne látsszon meg sorain. Négy-öt leveles korban még ritkítani ajánlott a tőtávolságot 10-15 centiméteresre.

A gumós édeskömény termesztése ettől kissé eltérő, mivelhogy a betakarítás miatt egyéves növényként kell gondoskodnunk róla. Április közepétől kezdhetjük vetését 10-15 naponként, szakaszosan, így biztosíthatjuk folyamatosan a termést. Július vége után, már ne vessük. Sortávolságra javasolt a 40 cm betartása, tőtávolságra pedig 15 cm az ideális. 80-100 nap elteltével már szedhetők az érett gumók.

Hogyan gyűjtsük?

Leveleit és szárait virágzás előtt akár többször is vághatjuk. Mivel magjai gyorsan kiperegnek a virágzatból, érdemes még a teljes érés előtt levágni az ernyős virágfejet és száraz, hűvös helyen kendőre terítve útóérleltetni. Gyökerét ősszel kell kiásni és lassan szárítani.

Mire jó?

Magjait levesekbe és halételekbe főzhetjük.
Gumóját reszelve káposztasalátához adhatjuk, vagy használhatjuk sütéshez, egytálételekhez és főzeléknek.
Az abszint fő ízesítője a fehér ürömmel és az ánizzsal együtt.
Szárított kocsánya a provance-i konyha fűszervilágának fontos alkotója.

Olaja, teája alkalmazható gyomor-és bélgörcsöknél, oldja a szélgörcsöket, megszünteti a puffadást, így erősíti a gyomrot, javítja az emésztést, segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Nagyobb mértékben alkalmazva hashajtó és féregűző hatása is ismert.
A máj munkájára is jó hatással van, serkenti a májsejtek újratermelődését.
Meghozza az étvágyat.
Fertőtleníti a vesét, elpusztítja a baktériumokat, ezért alkalmazható vese- és hólyagbántalmakra, de tartsuk szem előtt vízhajtó hatását is.
Hormon tartalma miatt férfiaknál a prosztata duzzanat kezelésére javallhatjuk, míg nőknél tejszaporító hatása ismert és a rendszertelen menstruáció kezelésére ajánlható, valamint enyhítheti a változókor tüneteit.
Légúti problémáknál eredményesen alkalmazható, mert köptető és nyálkaoldó, antibakteriálisan fertőtlenít, és gyulladáscsökkentő.

Forrázata szembetegségeknél borogatásként használható, izom és ízületi bántalmak esetén bedörzsölő szerként oldja az izom-összehúzódást. Zsíros és tisztátalan bőr rendbe hozására is ajánlható. Gőzének inhalálása elindítja a hurut felszakadását, és nagyszerű toroköblögető.

Az édeskömény olaja a női lélek enyhe és vigasztalója. Megkönnyíti az érzelmek rendbeszedését, feldolgozását. Segít a biztonságérzet megszerzésében és megtartásában, oldja a magánosságérzet okozta fásultságot.

Vonzza a fecskefarkú pillangókat.

Hogyan használjuk?

Tea: 1 teáskanálnyi magot 2,5 dl vízben 15 percig főzünk. Naponta 2-3-szor fogyaszthatunk 2-2 dl teát, étkezés előtt 20-30 perccel. Emésztéssel kapcsolatos problémákra mindig édesítés nélkül kell inni. Teakeverékekbe is rakható, ha a magokat összezúzzuk, kevesebb ideig kell forrázni. Olyan keverékekbe ajánlott tenni zúzott formában, aminek a többi alkotórészét is forrázni kell.

Teakeverék: egyenlő arányban édeskömény, cickafark, komló. A késő menstruációnál 10 nappal annak ideje előtt kezdjük inni a teakeveréket, és utána rendszeresen, minden nap fogyasszuk azt.

Illóolaj: Előállítása vízgőz-desztillációval történik. A növény illóolajtartalma 5%, ami azt jelenti, hogy 1 kg édeskömény olaj előállításához 20 kg szárított mag szükséges. Érdemes rendszeresen fogyasztani 1-2 cseppet 1 dl vízben elkeverve emésztési zavarok, megfázás, székrekedés, köszvény, tüdőbetegségek és bélféreg esetén.

Még többet az édesköményről , elsősorban hölgyeknek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése